EKOLOŠKI DETEKTIVI – Otkrivanje riječnih tajni s pomoću podvodnog drona

[Podrška projektu osnovnih škola]

U međuškolski projekt Osnovne škole Eugena Kvaternika i Osnovne škole Pokupsko uključila se i naša udruga.
Naime 30-ak učenika dviju osnovnih škola, jedne iz urbanog područja i druge iz ruralnog okruženja udružili su snage 08.ožujka 2024.godine u istraživačkom poduhvatu na rijeci Kupi, usmjeravajući fokus na ekologiju i održivi razvoj.
Projekt je ostvaren uz podršku i stručno vodstvo udruge “Kupa – rijeka života”, te je obuhvaćao inovativnu primjenu podvodnog drona opremljenog senzorima poput dubinomjera, senzora za temperaturu i kamere, što je omogućilo detaljno proučavanje i snimanje podvodnog svijeta rijeke.
Učenici su bili podijeljeni u šest grupa, svaka zadužena za određeni segment istraživanja:

1.navigaciju kroz prirodu pomoću micro:bit kompasa

2.upravljanje podvodnim dronom za istraživanje riječne faune i flore

3.prikupljanje i analizu otpada pronađenog u okolini rijeke

4.sudjelovanje u edukativnom predavanju o ekološkoj važnosti rijeke Kupe

5.identifikacija lokalnog biljnog svijeta korištenjem aplikacije umjetne inteligencije za prepoznavanje biljnih vrsta te

6.vožnja drvenim čamcem.


Završna aktivnost projekta uključivala je kviz znanja, koji je osmišljen da potakne timski rad i omogući učenicima da podijele naučeno. Projekt je omogućio učenicima da razviju duboko razumijevanje ekološke važnosti rijeke Kupe, osvijeste problematiku otpada, te steknu vrijedna praktična znanja iz STEM područja koristeći se najnovijim tehnološkim dostignućima.
Kroz ovaj multidisciplinarnu pristup, učenici su razvijali vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema, te timski rad i digitalnu pismenost, naglašavajući kako tehnologija može biti moćan alat u promicanju održivog razvoja i zaštite okoliša.
Ovaj projekt je istaknuo značaj međuškolske suradnje i organizacija civilnog društva (udruga) i pružio platformu za praktično učenje, čime je potaknut pozitivan stav prema učenju kroz iskustvo i aktivnu ulogu učenika u očuvanju prirode.