Završna konferencija projekta „Zaželi za Pokupsko“ UP.02.1.1.13.0199

U petak 14. siječnja uz poštivanje epidemioloških mjera održana je završna konferencija projekta „Zaželi za Pokupsko“ koju je vodio Josip Mareković, voditelj projekta. Na konferenciji su uz pripadnice ciljne skupine prisustvovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, djelatnici udruge Kupa rijeka života, djelatnici te načelnik Općine Pokupsko.

Završna konferencija obilježava trenutak u kojem projekt ulazi u završnu fazu te se mogu jasno predočiti rezultati i ostvareni cijevi projekta. Projekt „Zaželi za Pokupsko“ provodi Udruga Kupa – rijeka života, najveća udruga na području  Općine Pokupsko s najvećim iskustvom i kapacitetima za provedbu takvih projekata. Projekt traje 18 mjeseci te je financiran iz Europskog socijalnog fonda, njegova vrijednost je  1.392.425,00 kuna.

Projektom se zapošljava 15 nezaposlenih žena koje su ujedno i pripadnice ciljne skupine te se skrbi za 90 starijih i nemoćnih osoba. Projekt se provodi u suradnji s projektnim partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područna služba Zagreb koji su sudjelovali u selekciji zaposlenih žena te Centrom za socijalnu skrb Velika Gorica koji su sudjelovali u detektiranju krajnjih korisnika projekta.

Projekt je započeo s provedbom 4. rujna 2020. godine te su pripadnice ciljne skupine s radom započele s 4. prosincem 2020. godine. Uz skrb za starije i nemoćne osobe isporučivani su i paketi osnovnih kućanskih potrepština koji su im omogućili bolju i jednostavnije održavanje higijene stambenoga prostora i samih  krajnjih korisnika. Zaposlene žene su završile s obilaskom 4. prosinca 2021. godine što predstavlja razdoblje od godine dana te tako i razdoblje u kojem je završen jedan od elemenata projekta, zapošljavanje žena pripadnica ciljne skupine.

Nakon završetka rada žene su pristupile osposobljavanju za zanimanje gerontodomaćice. Uspješnim završnim polaganjem ispita svaka od pripadnica ciljne skupine dobila je uvjerenje i zapis u radnju knjižicu o stjecanju kvalifikacije za gerontodomaćicu. Navedeno osposobljavanje predstavlja drugi element projekta.

Treći element koji je predstavljen kroz završnu konferenciju je promocija i vidljivost projekta kroz koju je i realizirana početna i završna konferencija projekta, izrađene su brošure, letci, web stranica te je svakom dostupnom prilikom putem medija i portala javnost upoznata s projektom i njegovim vrijednostima i aktivnostima.

Konferencija je završena kratkom razmjenom iskustava i druženjem između sudionika projekta.