Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje
zaštićenih područja u Hrvatskoj,
Uključujući potencijalna NATURA 2000 područja
Nacionalni program za Hrvatsku u okviru programa IPA - Pomoć u tranziciji
i jačanje institucija za 2011
“KUPA NATURA – LIVING AND SUSTAINING NATURAL WEALTH OF KUPA FROM SPRING TO DELTA”/
“KUPA NATURA - ŽIVJETI I ODRŽAVATI PRIRODNU DOBROBIT KUPE OD IZVORA DO UŠĆA”
EU
Ovaj projekt financira Europska unija
HR
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Ured za udruge

Kako drugi upravljaju NATURA 2000 područjem, koja su pozitivna, a koja negativna iskustva, kako stečena iskustva primijeniti u praksi na našu Kupu, te gdje smo u toj priči i mi sami tek je dio tema o kojima su sudionici studijskog posjeta Sablatnigmoor-u, Austrija imali prilike razgovarati tijekom tri dana, od 31/08-02/09/2015.

Organizator puta bilo je Društvo "Zvono uz Kupu" nositelj projekta "Kupa Natura", a sudjelovali su predstavnici partnera i suradnika (Grad Vrbovsko, Park prirode Kamačnik, Općina Pokupsko, Udruga Kupa-rijeka života, OŠ "I.G. Kovačić" Vrobovsko, OŠ "Rečica" iz Karlovca, JU "NATURA VIVA" Karlovačke županije te profesori sa Veleučilišta u Karlovcu, Odsjeka za lovstvo i zaštitu prirode.

Posjeta uspješnom NATURA 2000 gotovo da je za 24 sudionika iz tri županije (Primorsko-goranske, Zagrebačke i Karlovačke županije) bila prava avantura. Nitko nije znao kamo točno idemo. Odluka o posjetu rezervatu prirode Sablatnigmoor-u gotovo da je donesena slučajno. Preporučilli su nam to područje stručnjaci JU "NATURA VIVA" Karlovačke županije i kolege biolozi JU "Međimurska priroda" Međimuske županije. Na tri dana dugom putovanju, prva stanica bio je Klagenfurt. "Renesansni dragulj na Worthersee-u", povijesni, gospodarski i kulturni centar Koruške sa 97.000 stanovnika. Zahvaljujući ponajviše očuvanoj staroj jezgri grada tri je puta nagrađen diplomom Europa-Nostra. Pješačka zona, renesansna arhitektura, Zmajev zdenac (Lindwurmbrunnen) tek je dio prekrasnih obilježja Klagenfurt-a koje smo imali prilike razgledati prvog dana. No, naš je cilj bio 30-kilometara udaljena općina St. Kanzian, jezero Klopeinersee, mjestašce Seelach, kao polazna točka do rezervata prirode Sablatnigmoor-a.

Drugi dan, bio je u potpunosti radni dan. Započeli smo radionicom o prirodnom rezervatu Sablatnigmoor i mreži NATURA 2000 u Austriji. Dobrodošlicu nam je poželio i gradonačelnik Eberdorfa gdin.Wedenig Gottfried.

Nakon predstavljanja projekta "Kupa Natura-živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća" uvodno predvanje održao je Mag. Matthias Burtcher, voditelj Sablatnigmoor-a. O mreži NATURA 2000, problemima s kojima se susreću pri izradi strateških dokumenata te kako sve to funkcionira na austrijskim modelima upravljanja zaštićenim područjima govorio je Dr. Hanns Kirchmeir, E.C.O. Institut za ekologiju iz Klagenfurta. Nakon predavanja domaćini su u rezervatu prirode, kod centra za posjetitelje, pripremili demonstraciju monitoringa quadcopterom. Način monitoringa, upravljanje te metodologiju kojom se koriste prikazao je Tobias Kostl iz E.C.O. Instituta za ekologiju iz Klagenfurta. Popodne je bilo rezrevirano za obilazak jezera oko Sablatnigmoor-a uz stručno vodstvo biologa gdina. Thomasa Schneidtz-a.

Inače, prirodni rezervat Sablatnigmoor proglašen je 1979. godine, rasprostire se na površini od 100 ha i od 1992. godine uvršten je na popis međunarodno vrijednih močvarnih područja-ramsarsko područje. Na spomenutoj površini zabilježeno je više od 2000 različitih biljnih i životinjskih vrsta, a područje rezervata nosi i titulu biogenetskog rezervata.

Slobodno vrijeme sudionici studijskog putovanja uspjeli su iskoristiti i za kupanje u najtopliljem jezeru u Europi Klopeinersee-u.

Osim kraćeg odmora i kupanja, bila je to ujedno prilika naučiti kako se gospodari javnim dobrom na jedan posve drugačiji način nego li je to praksa u Hrvatskoj.

Treći dan obilježila je vožnja brodom rijekom Dravom u mjestu Seidendorf. Tijekom plovidbe prošli smo uz dvorac Neudenstein, pogon za bagere na vodi te ispod jednog od najužih i najnižih prolaza ispod mosta u Europi u mjestu Volkermarkt.